Moderaterna tar otryggheten på allvar

”Jag skulle aldrig gå ut ensam, inte ens när vi är flera känns det bra.” Den unga tjejen som jag samtalar med är helt säker på sin sak, det är inte tryggt att vistas ute i kommunen. Kanske tänker vi att det inte värre nu än förr eller att det är mycket otryggare i andra kommuner, men detta går inte relativisera. Anmälda våldtäkter och sexuellt ofredande har ökat med 13 respektive 21 procent bara på ett år. 75% av alla hbtq-män har någon gång varit utsatta för hatbrott. 70 000 ungdomar i Sverige beräknas leva under hedersförtryck.

Otryggheten finns där, alldeles oavsett om det var värre förr eller inte. Alldeles oavsett hur det står till i andra delar av Sverige och världen så är det ett faktum för denna unga kvinna jag har framför mig. Hon är rädd för att gå ut i Mönsterås kommun, just i detta nu. Vi måste göra något, och det snart!

Polisen finns inte närvarande på det sätt både vi och polisen själva skulle önska. Besluten för att förändra detta ligger långt från våra sammanträdesrum och möjligheter, samtidigt är det hos oss rösten måste höjas. Om vi tiger stilla kommer inget hända. Moderaterna fokuserar på otryggheten i samhället inför valet 2018. Vi vill och kan åstadkomma en förändring. Med ny ledning av polisen och starkare resurser kan vi göra skillnad. Genom att ge förtroende åt moderat politik, inte bara i kommunen utan också i region och riksdag, kan tryggheten även i Mönsterås kommun öka.

Men situationen är akut, vi kan inte vänta. Därför driver vi frågan lokalt redan nu. Vi vill etablera kontakter med polisen, ta upp frågan i samtal med våra allianspartier och med oppositionen. Som medborgare ska vi samarbeta, vi ska alltid anmäla misstänkt brott, vi ska välja förtroendevalda som tar situationen på allvar och kan ta ansvar för Mönsterås och Sverige. För att minska otryggheten måste vi minska brottsligheten. Först och främst genom att faktiskt utreda och åtala och i nästa skede skärpa straffskalorna. Sverige behöver en rättvis och tydlig kriminalpolitik, då kan tryggheten återställas på riktigt! 

2017-09-27